استاندارد ASTM
استاندارد ASTM چیست؟
استاندارد ASTM (American Society for Testing and Materials) در سال ۱۸۹۸ به عنوان سازمان آمریکایی آزمایش و مواد توسط مهندسان ایجاد شد و امروزه این انجمن با نام ASTM International شناخته می شود که بیش از ۳۰۰۰۰ عضو در بیش از ۱۲۰ کشور دارد. دفتر مرکزی ASTM در پنسیلوانیای آمریکا است اما دارای دفترهای بسیاری در تمام نقاط دنیا از جمله در کانادا، چین، بلژیک، مکزیک و … است.
استانداردهای این سازمان به صورت داوطلبانه توسط اعضای کمیته های فنی ASTM که شامل کاربران، تولیدکنندگان، مصرف کنندگان، دانشمندان و … هستند، تهیه و چاپ می شوند. کتاب سالانه استاندارد ASTM به خدمات، محصولات و صنایع مختلف می پردازد و شامل موارد زیر است:
روش های تحلیلی ساخت و ساز، روش های آزمایش فلز، لاستیک، پلاستیک، آهن، فولاد، فلزات غیرآهنی، چسب، عایق قطعات الکترونیکی، منسوجات، انرژی هسته ای، تجهیزات فنی در عمران، انرژی خورشیدی، دستگاه های پزشکی و … .
استاندارد ASTM چه کاربردهایی دارد؟
ASTM نه تنها یک استاندارد مورد اعتماد به شمار می آید، بلکه دوره های مهارت، برنامه های آموزشی و … را نیز برای بهبود محصولات و خدمات ارائه می کند که برای کارکنان انواع صنایع در دسترس و قابل استفاده است. این سازمان همچنین برنامه هایی برای صدور گواهینامه هایی که شامل تعداد زیادی از مواد و خدمات مطابق با استانداردها است را شامل می شود.
اما مهم ترین و پرکاربردترین استانداردهایی که انجمن ASTM ارائه می کند عبارت اند از:
- استانداردهای فلزی: استانداردهای زیادی از انواع مختلف فلز مانند آلومینیوم، مس، چدن و … ارائه می شود که در مورد محصولات ساخته شده از این فلزات و مصالح ساختمانی نیز صدق می کند. استانداردهای فلزی، خوردگی و فرسودگی فلزها را در گذر زمان و تحت فشار نیز موردپوشش قرار می دهد.
- استانداردهای فولادی: این استاندارد برای مشخص کردن انواع گوناگون فولاد از جمله فولاد ضد زنگ، کربن، فریتی و … مورد استفاده است. این فولادها در واقع برای تولید قطعات صنعتی، قطعات مکانیکی و دیگر لوازم جانبی از نرده های فولادی گرفته تا لوله های فولادی کاربردی هستند.
- استانداردهای رنگ: استاندارد رنگ انواع مختلفی از پوشش ها را در بر می گیرد و علاوه بر تعیین استاندارد برای خواص رنگ ها و دیگر پوشش ها، استانداردهایی نیز برای روند مناسب استفاده از آنها تعیین می کند. پوشش هایی که از آنها نام بردیم، در واقع علاوه بر رنگ پوششی شامل لاک الکل، لعاب، رنگدانه ها، آبکاری برقی، حلال ها و … نیز می شوند.
- استانداردهای پلاستیک: این استانداردASTM همه نوع پلاستیک و مشتقات پلیمری آن را شامل می شود. استاندارد پلاستیک، دارای روش هایی برای آزمایش خصوصیات پلاستیک ها، دوام آن ها، ویژگی های مکانیکی انواع پلاستیک، خواص مواد سلولی، نحوه صحیح پوشاندن قطعات پلاستیکی، الوار پلاستیکی، مصالح ساختمانی پلاستیکی، پلاستیک بازیافتی و … است.حال که با پرکاربردترین استانداردهای ASTM در صنعت مانند استانداردهای فلزی، فولادی، رنگ و پلاستیک آشنا شدیم، بهتر است درباره انواع هر یک از آنها نیز اطلاعاتی کاربردی داشته باشیم.
انواع استاندارد ASTM
امروزه هر استاندارد ASTM در واقع به ۶ نوع استاندارد مختلف تقسیم می شود که مربوط به فرایندهای تولید مواد با هدف افزایش عملکرد و ایمنی هستند. این ۶ نوع استاندارد عبارت اند از:
- مشخصات استاندارد ASTM: این استاندارد، مجموعه ای از شرایطی که یک ماده یا سیستم باید داشته باشد را شامل می شود. علاوه بر این، مشخص می شود چه روش های آزمایشی برای مطابقت با معیارهای استاندارد، مناسب اند.
- روش آزمون استاندارد ASTM: استاندارد روش آزمون در واقع روال تعیین ویژگی یک محصول یا ماده را به طور خلاصه توصیف می کند. برای رسیدن به دقت مناسب، این روش باید جزئیات روش، دستگاه، نمونه و محاسبات آزمون را شامل بشود.
- راهنمای تمرین استاندارد ASTM: این نوع استاندارد شامل چند دستورالعمل است ولی روش خاصی را توصیه نمی کند. به بیان دیگر، کاربر، بهترین دستورالعمل را با توجه به موقعیت و شرایط انتخاب می کند.
- طبقه بندی استاندارد ASTM: استاندارد ASTM طبقه بندی موارد مرتبط به تخصیص سیستماتیک محصولات یا خدمات را توصیف می کند که به طور مثال عبارت اند از: خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، ترکیب و منشا مواد و … .
- استاندارد ASTM اصطلاحات: یک استاندارد اصطلاحات شامل اختصارات، نمادها، کلمات اختصاری و … می شود.
- استاندارد تولید ASTM: این استاندارد از زمان تاسیس انجمن ASTM وجود داشته و تعداد زیادی از پروژه های آنها در این زمینه بوده
دیدگاهتان را بنویسید